Justerad rekommendation för gymnasieskolorna
Folkhälsomyndigheten och regeringen har tagit beslut om en förlängning av rekommendationen om distansundervisning för gymnasiet, men rekommendationen justeras och ger skolorna möjlighet att kombinera fjärr-, distans- och närundervisning.

Justeringen innebär att undervisningen ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och närundervisning. Rekommendationen gäller från och med den 25 januari till och med den 1 april.
Enligt utbildningsministern görs förlängningen på grund av att det allmänna smittläget i samhället fortfarande är allvarligt, även om man kan se en försiktig nedgång i smittspridningen. Förlängningen görs för att minska trycket i samhället, inte på grund av allmän smittspridning i skolan.
Det är huvudmannen som beslutar om undervisningen på en skola ska bedrivas genom fjärr-, distans- eller närundervisning. Smittläget ser olika ut, både på regional- och lokalnivå, och grunden till beslut om fjärr- eller distansundervisning ska följa det lokala smittläget. Det innebär att undervisningsformen kan se olika ut mellan gymnasieskolor.
Norrköpings kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och fattar beslut om vad som ska gälla i dialog med Smittskyddet i Östergötland. Elever och vårdnadshavare kommer att få information om hur undervisningen på respektive program ska genomföras och vad som gäller kring distansundervisning, skollunch och vad elever kan tänka på vid undervisning på distans.
– Vi planerar för ett upplägg där fjärr- eller distansundervisning kombineras med undervisning i skolans lokaler. Skolorna har olika förutsättningar, därför kommer det se olika ut om undervisningen genomförs på distans eller på plats i skolan, säger Jonas Eriksson, verksamhetschef för gymnasiet.
– Vi gör nu riskbedömningar där vi tittar på situationen på varje skola. Vi kommer att arbeta för att undervisningen i så stor utsträckning som möjligt ska ske i skolans lokaler men att övergången kan ske gradvis. Vi ser att närundervisning är det bästa för elevernas kunskapsutveckling och livssituation. Men vi vill samtidigt att skolmiljön ska kännas trygg och säker både för elever och för vår personal. Då är det bra att skolorna har möjlighet att kombinera fjärr- och distansundervisning med närundervisning, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör.
Enligt Folkhälsomyndigheten faller viss undervisning utanför rekommendationen. Det gäller vissa moment och undervisning av vissa elevgrupper. Det gäller till exempel undervisning till sårbara grupper, praktiska prov och bedömningar som vid behov kan genomföras på plats, introduktionsprogram och språkintroduktion. Gymnasiesärskolan omfattades inte av den tidigare rekommendationen om fjärr- eller distansundervisning och påverkas således inte av den justerade rekommendationen. Därför har gymnasiesärskolan närundervisning.
Övriga skolformer, dvs förskoleklass, fritidshem, grundskola och grundsärskola omfattas inte av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Högstadieskolor har sedan tidigare möjlighet att övergå till distansundervisning om det finns behov av att minska antalet elever som är i skolans lokaler samtidigt. I första hand ska andra anpassningar göras för att minska trängseln i skolans lokaler.
Uppdatering fredagen den 22 januari:
På grund av rådande läge gällande den allmänna smittspridningen i samhället rekommenderar Smittskyddet i Östergötland just nu att gymnasieskolor fortsätter med distansundervisning minst en vecka till (dvs under vecka 4).